Maltos virtuvė

Maltos nacionalinė virtuvė tiek pat turtinga, kiek ir jos istorija. Iš įvairiausių šalių lankydamiesi jūreiviai ir riteriai atveždavo savo produktus ir savitą maisto supratimą. Tokiu būdu saloje formavosi vietinė virtuvė, persmelkta sicilietiškos, britiškos, arabiškos, prancūziškos, ispaniškos maisto kultūros.

🥯 Duona – ypatingos reikšmės produktas Maltoje, viena rūšių – ftira – įtraukta į nematerialaus kultūros paveldo sąrašą Unesco. Tai suplotas raugintos duonos gaminys, forma primenantis spurgą su skylute. Duona pjaunama išilgai, įdaroma tunu, kaparėliais, kitais įdarais. Kitas duonos gaminys Ħobż tal-Malti – apvalios formos, traški krosnyje kepta duona, užkandžiui gardinama alyvuogių aliejumi, česnakai, pomidorais, arba patiekiama prie pagrindinių patiekalų.
🍲 Anksčiau, taupant medienos kurą, susiformavo maisto dideliame moliniame puode troškinimo tradicijos. Kaimuose būdavo viena bendra krosnis, kurioje gyventojai galėjo troškinti savo atsineštą maistą. Taigi, šiandien Maltos virtuvė ypač turtinga savo troškiniais, o populiariausias – triušio. Kai kuriuose restoranuose galima rasti ir vietinio delikateso – arklienos troškinio ar keptos putpelės.
🐟 🍤 Be abejo, ši jūros valstybė naudoja daug žuvies – delfinžuvė, raudinasis karosas, vilkešeris – jas kepa su citrina, troškina vyne, verda žuvienę. Vietinėse jūrinėse fermose auginami tunai ir dorados. Maltiečiai vartoja daug kitų jūros gėrybių – kalmarų, austrių, aštuonkojų.
🥔 Garnyrui dažnai patiekiamos įvairiai paruoštos bulvės. Bulvių derlus Maltoje nuimamas triskart per metus, o ir paruošimo būdų – šimtai, o ypatingosios – paruoštos su česnaku ir prieskoninėmis žolelėmis (peletrūnu, laiškiniu česnaku).
🍈 Užkandžiams – čia pat auginamos, įvairiai paruoštos alyvuogės, avies ir ožkos sūris.
🍹🍷 Populiarūs gėrimai – vietinis alus Cisk, vynas, kaktusinis likeris, apelsininis Kinnie gėrimas.
Na, o tradiciniai saldumynai – pyragėliai su datulių įdaru, medaus žiedai ir trupininis švenčių pyragas su įvairiais riešutais, cukruotomos vyšniomis bei sviestinius kremu.

Štai keletas tradicinių valgių, kuriuos lankantis Maltoje būtina paragauti! 👌

Pastizzi

Sotus gatvės užkandis. Tai pikantiški, deimanto formos sluoksniuotos tešlos pyragėliai su įvairiais įdarais, bet tradiciniai – ricotta sūris (pastizzi tal-irkotta) ir trinti žirneliai (pastizzi tal-piżelli). Nepastebėti neįmanoma – gatvėse įsikūrusios pastizzeria kepyklėlės vilioja savo kvapais iš tolo.

Maltietiški šalti užkandžiai

Paprastai prieš patiekiant pagrindinį patiekalą restoranuose jums bus pasiūlyta maltietiškų užkandžių rinkinys. Tai įvairios tekstūros ir ryškių spalvų skanėstai – nuo alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų ir ožkos sūrio (ġbejna) iki traškių tradicinių Maltos krekerių (galletti) su pupelių 🫘 pasta (bigilla).

Lampuki žuvies pyragas

Lampuki yra maltietiškas delfinžuvės pavadinimas. Tradicinis trapios tešlos pyragas, įdarytas švelnia mėsinga žuvimi, daržovėmis (morkomis, svogūnais, žiediniais kopūstais, kaparėliais), alyvuogėmis, česnako skiltelėmis ir pomidorų tyre. Šis sotus pyragas – britų įtaka maltietiškai virtuvei.

Žuvies sriuba Aljotta

Ši sušildanti sriuba tradiciškai gaminama per Gavėnios laiką, kai nevalgoma mėsa. Paprastai verdama iš švelnaus skonio uolinių žuvų, ir gaminant naudojama visa – tiek galva, tiek uodega. Verdama savo sultyse žuvis derinama su keptais svogūnais, česnakais, pomidorais, mėtomis ir lauro lapais. Vėliau sriuba sutirštinama dedant ryžių.

Triušienos troškinys

Tradicinis maltietiškas triušio troškinys (stuffat tal-fenek) mena dar Šv.Jono riterių laikus, taigi raudoname vyne troškinti triušio gabalėliai, pagardinti česnakais, svogūnais, morkomis, bulvėmis ir pomidorų tyre ant maltiečių stalo garuoja jau daugiau nei 400 metų. Lėtai ruošiamas troškinys patiekiamas su bulvėmis ir įvairiomis daržovėmis.

Įdaryti jautienos suktinukai

Patiekalas sotiems pietums. Šie plonai supjaustytų jautienos griežinėlių suktinukai (braġioli) būna įdaryti kiaušiniu, šonine, džiūvėsėliais, česnakais ir petražolėmis. Suktinukai troškinami vyne, patiekiami su duona, bulvėmis ar daržovėmis. Kartais vadinami “jautienos alyvuogėmis”, nes sakoma, kad patiekalas primena įdarytą milžinišką alyvuogę.

Troškintas aštuonkojis

Aštuonkojis ruošiamas įvairiais būdais, tačiau populiariausias – troškintas (stuffat tal-Qarnit). Aštuonkojis verdamas, supjaustomas, gausiai užpilamas padažu iš pomdorų, česnako, svogūno, petražolių, citrinos ar apelsino žievelių, alyvuogių aliejaus ir lėtai troškinamas. Paprastai patiekiamas su maltietiška duona.

Kepta kardžuvė

Ant grotelių kepta kardžuvės file (pixxispad mixwi) – tradicinis lengvas, paprastai vasaros patieklas. Žuvis marinuojama česnakų, svogūnų, mėtos, citrinos sulčių, raudonėlio, čiobrelių, paprikos ir aliejaus mišinyje, ir kepama ant grotelių. Tradiciškai patiekiama su sezoninėmis daržovėmis ir bulvėmis.

Arklienos troškinys

Vietinis delikatesas – arkliena (laħam taż-żiemel), ruošiama kaip troškinys. Mėsa marinuojama, po to lėtai verdama raudonojo vyno padaže su svogūnais, pomidorais, žolelėmis bei prieskoniais. Troškinys patiekiamas su keptomis bulvėmis ar duona.

Medaus žiedai

Qagħaq ta’ l-għasel – reiškia “medaus žiedas”, nors medaus šiame saldumyne nėra. Tai žiedo formos sausainiai su melasa – tirštu saldžiu sirupu, pagardintu apelsino žievelėmis, manų kruopomis, kakava. Anksčiau – Kalėdų skanėstas, šiandien šie sausainiai – įprastas desertas prie kavos ar arbatos

Gavėnios sausainiai

Maltos riterių ordino dėka tradiciniais tapę kvapnūs veganiški sausainiai (kwareżimal), paprastai kepami Gavėnios laikotarpiu. Juose nėra pieno ar gyvūninės kilmės produktų – tik malta migdolų masė, miltai, cukrus, cinamonas, medus ir apelsinų žievelės.

Datulių pyragėliai

Traškios tešlos pyragėliai su datulių įdaru (imqaret) – arabų šalių įtaka maltiečių desertiniam stalui. Plona tešla įdaroma tiršta datulių mase,  pagardinta prieskoniais ir citrusinių vaisių gabalėliais, kepama aliejuje arba orkaitėje. Tai gatvės ir miestelių mugių tradicinis skanėstas, kuris gali būti patiekiamas su ledais.

Apie Maltą

Gaukite naujausius pasiūlymus el. paštu